Frank Buunk heeft in 2003 op een boedelverkoop in Noord-Holland een geweldige slag geslagen. Hij betaalde 2500 euro voor een eenvoudig schilderijtje van een boerderijtje met een hekje ervoor, dat achteraf een vroege Mondriaan blijkt te zijn. Volgens de Leidse Mondriaan-kenner J.M. Joosten komt het schilderij uit de periode rond 1897 of uit de periode van zijn verblijf in Uden in 1904. Het schilderijtje was ingebracht door een bejaardenhuis in Hoorn dat de spullen van de overleden eigenaresse te eigen bate mocht verkopen.
Frank heeft een voorliefde voor Mondriaan en vond dat het schilderijtje veel van hem weg had. Hij had het alleen op de foto gezien toen hij er op bood, en verwachtte dat het van een tijdgenoot van Mondriaan zou zijn. Toch leek het interessant als studiemateriaal. ‘Het was een enorme verrassing toen Joop Joosten het als een echte Mondriaan aanmerkte.’ De waarde ligt op 70.000 tot 90.000 euro.
Frank gaf het werk in 2003 meteen in bruikleen aan het Mondriaanhuis in Amersfoort, het geboortehuis van Piet Mondriaan, samen met vier andere werken uit zijn collectie. Eén van deze werken is Landschap bij Montmorency (1930), het laatst gedateerde figuratieve schilderij van Mondriaan. Mondriaan was al tien jaar bezig met zijn theorie van het neoplasticisme, waaruit zijn beroemde geometrisch-abstracte oeuvre is voortgekomen. Met dit landschap deed Mondriaan een stapje terug in de tijd. Dat maakt dit schilderij zo bijzonder.
Het werk Boerderijtje achter een hek was jarenlang privébezit van Simonis & Buunk. Uiteindelijk verkochten we het aan een Mondriaan-verzamelaar in Londen, die het na zijn dood, in 2019, bestemde aan het Kunstmuseum Den Haag. Het werd door hen voor een vriendenprijs aangekocht. Volgens het museum zijn de nieuwe aanwinsten (ze kochten/kregen nog twee andere werken van Mondriaan) te beschouwen als ‘een brug naar een nieuwe periode waarin Mondriaan zich vrij waant van traditie en volop experimenteert met zijn vormentaal en kleurgebruik.’ Landschapen waren voor Mondriaan begin twintigste eeuw een erg geliefd onderwerp. ‘Ze bieden hem de mogelijkheid om te verkennen waar hij heen wil met zijn artistieke ontwikkeling.’