Een collectie schilderijen, aquarellen, tekeningen en beelden te koop uit de 18e, 19e en 20e eeuw waaronder Hollandse romantici en impressionisten, schilders van de Haagse en Amsterdamse School, klassiek modernen, vertegenwoordigers van expressionistische stromingen als de Bergense School en de Groninger Ploeg, nieuwe realisten en abstracten.
Wilt u langskomen? U bent van harte welkom, wij houden gepaste afstand maar ontvangen u gastvrij met een kop koffie en rond vier uur met een glas Salentein. Wilt u specifieke kunstwerken in beslotenheid bekijken, maak dan een afspraak, dan hangen wij het voor u in een aparte ruimte.
van zaterdag 18 december 2021 t/m 29 januari 2022 verlengd t/m 26 februari 2022
Open: dinsdag t/m zaterdag 11:00-17:00 uur
en op afspraak via 0318-652888 of info@simonisbuunk.nl
Januari is vernoemd naar Janus, de god van het begin en einde, die poorten opent en sluit. Goede voornemens worden uitgesproken, de kerstdecoratie wordt opgeborgen en met een nieuwjaarsduik luiden we het jaar in. Deze eerste maand wordt ook wel de louw- of looimaand genoemd, het was de periode waarin de dierenhuiden werden bewerkt tot leer. Een andere benaming voor deze maand is ijsmaand, verwijzend naar het weer in januari. Een koude, droge januari zou een goede zomer beloven en elk jaar hopen we dan weer opnieuw dat het lang genoeg vriest om de schaatsijzers onder te kunnen binden. IJsplezier verbindt jong en oud en is veelvuldig afgebeeld in de schilderkunst. Januari kan echter ook somber aanvoelen. De maandag in de laatste volle week van januari wordt ook wel Blue Monday genoemd, de deprimerendste dag van het jaar. We zouden somber gestemd zijn, de eerder gemaakte goede voornemens zijn immers al naar de achtergrond verdwenen en de zomer is nog ver weg. Maar blauw is ook de kleur van heldere, ijskoude winterluchten en zien we bovendien terug in de kleurrijke schilderijen van de modernen.
Februari staat bekend als de sprokkelmaand. Dat lijkt logisch, want je had immers hout nodig voor een vuurtje. Het lijkt echter afgeleid van het Oudnederlandse woord ‘sporkelen’ dat springen betekent. In februari verspringt immers eens in de vier jaar een dag. Er is nog een andere verklaring voor de naam. In februari vierden Germaanse stammen zedeloze vrouwen- en vruchtbaarheidsfeesten, door de Romeinen ‘spurcalia’ genoemd, afgeleid van spurcus, het Latijnse woord voor smerig. Zo kan het Oudnederlandse woord ‘sprokkelen’ afgeleid worden van deze, volgens de Romeinen, obscene Germaanse winterfeesten. Voor de Romeinen was deze maand juist het tijdstip voor grote reinigingsfeesten ter ere van de wolfsgod Lupercus. Voor ons is februari de laatste van de wintermaanden en betekent het dikke truien, een alcoholvrije maand, diëten, carnaval en misschien nog wel een langverwachte Elfstedentocht. De maand kent vaak sombere dagen met fikse stormen, regen en vorst. Het is de maand waarin we genoeg hebben van de winter en verlangen naar de eerste warme dagen en het naderende voorjaar. De maand waarin de tuiniers onder ons radijs, sla, wortels en raapsteeltjes in de volle grond zaaien en tomaten en aubergine in zaaipotjes. De maand waarin zo’n vier miljoen mensen, op schrikkeldag geboren, hun verjaardag een dag eerder of later vieren, op 2 februari Maria-Lichtmis pannenkoeken worden gebakken en op 14 februari heel wat mensen Valentijnsdag vieren, het feest van de liefde. Voor de zwartkijkers onder ons is het gelukkig de kortste maand, waarin, als we geluk hebben, ook de zon zich steeds langer en vaker laat zien. Want ‘al is de Sprokkel nog zo fel, ze heeft haar vijf mooie dagen wel.’
In maart begint bij ons de lente, meteorologisch welteverstaan, want meestal is het weer in deze maand nog erg wispelturig. Op één dag, ja zelfs binnen enkele uren, kan het weer omslaan van een vriendelijk schijnend zonnetje in een stevige hagelbui. Niet voor niets luidt het bekende gezegde dan ook ‘maart roert zijn staart’! Ook windvlagen horen erbij. Wapperende sjaals en jassen lijken een eigen leven te leiden en menige paraplu verandert door een rukwind in een machteloos hoopje baleinen en stof. Maart heet daarom ook wel de windmaand of buienmaand. Toch is het ook de maand waarin de natuur uit zijn winterslaap ontwaakt. Nog nauwelijks zichtbaar vormen knoppen zich aan bomen en heesters. De mensen komen vaker hun huis uit, de laatste dorre bladeren worden opgeveegd, schilders laten zich inspireren door drogende was in de wei onder zware maartse luchten. En soms kan de temperatuur stijgen tot wel 20 graden. Dan pakt de schilder zijn schildergerei om zich te laten betoveren door de terugkeer van de zon en de kleuren na de lange, donkere winter.
April is de maand waarin alles echt groen begint te worden. Bomen ontluiken met het eerste frisgroene blad, vazen worden gevuld met voorjaarsboeketten. We kunnen weer naar buiten om te sporten, te golfen. De lente is begonnen! In deze maand zien we voor het eerst de koeien weer in de weide, wat prachtige plaatjes oplevert die tegenwoordig zelfs het journaal halen. Dartel bontvee dat in een opperste stemming weer op het gras wordt losgelaten. Het groeiseizoen gaat van start en het gras krijgt een eerste maaibeurt. Een van de lekkerste geuren die we kennen komt ons weer tegemoet, de geur van versgemaaid gras. Een geur die wordt opgeslagen in ons langetermijngeheugen en die we associëren met de aanvang van de lente, mooi weer en zonder jas naar buiten gaan. April is ook de maand van de Oranjes, ons koningshuis. We vieren Konings- of Koninginnedag; straten vol wapperende vlaggen en wandelaars in voorjaarstenue, waar vaak een oranje kledingstuk onderdeel van uitmaakt. Ook op een schilderij van David Bles speelt oranje een rol. Halverwege april start de bloei van de bollenvelden met een kleurenpracht aan tulpen, narcissen en hyacinten. En natuurlijk is april ook de maand die begint met de 1 aprilgrap, wereldwijd gebruikt, maar nu wat minder populair door de toenemende ‘fake-news’ cultuur.
Een andere naam voor mei is bloeimaand. En dat klopt ook wel, want als het weer meezit beginnen in mei de bermen en tuinen te bloeien en in het gras steken de meizoentjes hun kopjes boven de grond. Mei valt in de tijd van het jaar waarin ook de meeste kalfjes worden geboren en de vogels hun eieren leggen, meegaand in het ritme van de natuur die moeder en jong dan voorziet van volop voedsel en gras. Al in de oudheid werden in mei feesten gevierd rond het ontwaken van de natuur en de overwinning van de zomer op de winter. De Grieken vereerden de moedergodin Maia, godin van de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden later de meimaand naar haar. Mei is ook de maand van de meivakantie, van Moederdag en van de gevreesde ijsheiligen. En ook van de uitstapjes, zoals naar de dierentuin, waar de exotische dieren zich weer buiten wagen. Artis in Amsterdam bezat als één van de eerste openbare diergaarden een grote olifant en tijgers, panters en leeuwen. Het publiek stroomde toe en ook kunstenaars raakten gefascineerd door deze dieren. In 1859 werd er in Artis voor de katachtigen een speciale roofdierengalerij gebouwd. Deze getraliede galerij, nu symbool van de verouderde opvattingen over dierenwelzijn, wordt afgebroken. De tijgers en panters verhuizen naar elders, de drie leeuwen krijgen de ruimte in een nieuw, state of the art leeuwenverblijf, waar ze straks kunnen luieren in een koesterend meizonnetje.
Rond 21 juni, de langste dag van het jaar, begint op ons noordelijk halfrond de astronomische zomer met de zomerzonnewende, ook wel de ‘juniwende’ genoemd: de zon bereikt haar noordelijkste positie en staat dan recht boven de Kreeftskeerkring. ‘s Ochtends schijnen de zonnestralen ons tegemoet wanneer we de gordijnen openen en in de avonden kunnen we nog fijn natafelen in de tuin. Ons leven vindt steeds meer buitenshuis plaats. We wandelen door onze stad, varen over de wateren en bezoeken markten en kermissen. Dat laatste doen we al honderden jaren, de eerste vermelding van een kermis is in het jaar 1023, toen de Sint Maartenskerk in Wijk bij Duurstede werd ingewijd. Kerkemis verbasterde naar kermis. In juni worden de dagen steeds lichter, iets waar schilders enthousiast gebruik van maakten. Net na zonsopgang en voor zonsondergang wordt de mooie gloed ook wel het golden hour genoemd. In dit magische uur is er meer indirect zonlicht waardoor de omgeving in een zachte, rode gloed wordt geheveld. Het is dan misschien ook niet voor niets dat de maand haar naam heeft te danken aan de Romeinse godin Juno, heerseres van de hemelen en godin van het zuivere licht.
Juli is een vruchtbare maand, waarin veel soorten groenten en fruit, waaronder de eerste appels, geoogst worden. Ook wordt van oudsher door de boeren het gras gemaaid, gedroogd, gebundeld en daarna opgeslagen in een hooischuur. Nog altijd heet deze maand hooimaand, maar er is wel het een en ander veranderd in deze tijd. Er wordt veel minder hooi droog gewonnen en het ‘kuilen’ van het hooi gaat zó snel, dat we er weinig van meekrijgen. Hoog beladen hooiwagens zijn vervangen door raapwagens die de taak van de boer snel en gemakkelijk hebben gemaakt. Nu zien we nog slechts een vleugje van die romantiek terug op schilderijen waarop hooikarren te zien zijn. Juli is ook de maand waarin veel Nederlanders tot rust komen en genieten van een welverdiende vakantie. Men trekt massaal naar buiten. In het door de zon opgewarmde water van zee, plassen en zwembaden vermaakt jong en oud zich en neemt een verfrissende duik. Er wordt geroeid en gezeild op meren en rivieren. Het is ook de maand van outdoor sportevenementen als de Tour de France, het oudste tennistoernooi op Wimbledon, paardenraces, de laatste kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal, de Nijmeegse Vierdaagse en de Sneekweek. Juli is een maand om echt van te genieten!
Ons woord voor ‘oogst’ komt van de maand augustus, de maand waarin de graanoogst binnen wordt gehaald. Deze zomerse maand staat gelijk aan warme temperaturen. De dagen tussen 20 juli en 20 augustus worden ook wel de hondsdagen genoemd, de warmste dagen van het jaar waarin de meeste hittegolven voorkomen. Op vrije dagen zoeken we de verkoeling op aan zee of strijken met een goed boek neer in schaduwrijke parken. Met een waaier trachten we onszelf in de warme lucht een briesje toe te wapperen. De gevlochten zonnehoeden kunnen weer de kast uit en in luchtige, kleurige zomerjurkjes of linnen overhemden flaneren we over boulevards en nemen plaats op gezellige terrassen waar we tijdens de lome, broeierige avonden tot in de late uurtjes buiten kunnen zitten. Het is ook de maand waarin er vaak op zomervakantie wordt gegaan. We reizen af naar zomerse strandbestemmingen aan de Zeeuwse, Belgische en Franse kusten; zowel dicht bij huis als in verre oorden is het volop genieten in deze zonovergoten maand.
In september valt het begin van de herfst, te herkennen aan de mooie, warme kleuren van de bomen. September wordt dan ook wel de herfstmaand of fruitmaand genoemd. Het is een maand van oogsten, reden waarom hij van oudsher ook wel ‘d’ander oogstmaand’ wordt genoemd: de tweede oogstmaand na augustus. De mais gaat van het veld en vele peren- en appelsoorten worden geplukt en geraapt. September is ook de tijd van het loslaten. De bladeren vallen van de bomen en in het bos vind je op de grond walnoten, kastanjes, beukennootjes en eikels. ’s Morgens ligt de dauw als een deken op het land, we halen onze wollen truien uit de kast en maken het gezellig in huis. Op sommige dagen kan het nog echt warm zijn. In de stad is het dan terrasjesweer en langs de Noordzeekust genieten we van de laatste dagen van het badseizoen. De ligstoelen en zonnebedden worden opgeruimd en vanaf 1 oktober is het lege strand het domein van sportieve wandelaars met hun honden, zeilers en surfers. In de 19e eeuw, toen het strand nog vooral de plek was van de visafslag en aankomende en vertrekkende vissersschuiten, ging de bedrijvigheid in het najaar gewoon door. Totdat het weer te onstuimig werd en de bomschuiten hoog tegen de duinen werden getrokken. September is de maand van dalende temperatuur, laagstaande zon, lange schaduwen en duidelijk korter wordende dagen. En het is ook de spinnenmaand, want in september beginnen onze achtpotige vrienden met het zoeken van een warm plekje in onze huizen om de winter door te komen.
Heeft u er ooit bij stil gestaan dat oktober komt van octo, acht? Dit komt omdat het jaar volgens de Romeinse kalender begon op 1 maart, waardoor oktober lange tijd de achtste maand was. Sinds de gregoriaanse kalender wordt gehanteerd, is het onze tiende maand. Oktober kan dan ook worden getypeerd als overgangsmaand, de zomer ligt immers geruime tijd achter ons en de winter is al in aantocht. De dagen worden korter, we trekken meer ons warme huis in waar de kaarsen ’s avonds worden aangestoken en we naast onze geliefde huisdieren op de bank neerstrijken. Op 4 oktober, de dag van Franciscus van Assisi, verwennen we onze harige huisgenoten met wat extra knuffels. Onszelf verwennen we met een goed glas wijn. Oktober staat namelijk in het teken van de druivenoogst. De “Ban des Vendanges” is het prefectuurbesluit waarin de officiële datum voor de eerste dag van de oogst wordt vastgesteld om zo de kwaliteit van de wijn te waarborgen. Algemeen begint de oogst circa 100 dagen na de bloei van de wijnstokken, hoewel dit natuurlijk per soort en gewenste wijnstijl varieert. Doorgaans geldt: hoe rijper de druif, hoe meer suiker deze bevat die tijdens de distillatie zal kunnen worden omgezet in alcohol. In onze galeries verwelkomen wij u graag met een glas Salentein wijn uit eigen bodega.
De meest gebruikelijke bijnaam van november is slachtmaand. In deze maand werd vroeger een varken geslacht als voedselvoorraad voor de winter in aantocht. Al valt november in de herfst, vaak voelt het al als winter aan. De bomen verliezen hun laatste blad, het weer wordt guur en koud en niet zelden raast er een flinke novemberstorm over ons land. Ook de feestdagen in deze maand zijn somber. Allerzielen, Allerheiligen en de dodenherdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hier word je niet vrolijk van. Maar het is ook een maand om het binnen gezellig te maken, kaarsjes aan, bij het haardvuur met een boek, zelfgemaakte stoofpotjes en visgerechten op tafel toveren. Bij ons kunt u inspiratie opdoen! Ook het theaterseizoen draait die maand op volle toeren. Een feest waar we gelukkig wél blij van worden is Sint-Maarten, dat in Nederland op 11 november gevierd wordt. Kinderen gaan in de vroege avond de straat op met zelfgemaakte lampionnen, bellen aan, zingen een liedje en krijgen wat lekkers. In Duitsland kent men het Sint-Maartenlopen; voorafgegaan door Sint-Maarten in een rode mantel op een schimmel, lopen kinderen met lampionnen al zingend in een stoet door de straten. November is ook de maand waarin sommigen van ons energie opdoen met een stevige wandeling of fietstocht. Lekker uitwaaien, door het ritselende bladerdek lopen en genieten van de warme herfstkleuren in de natuur.
December is de winter- of sneeuwmaand, waarin we rode wangen krijgen van de gure wind en ons met dikke winterjassen wapenen tegen sneeuw en kou. Maar december staat ook bekend als de feestmaand. En dat is niet voor niets. Want om te beginnen vieren we op 5 december het Sinterklaasfeest, al eeuwenlang. Wie kent niet het schilderij Het Sint-Nicolaasfeest van de 17e-eeuwse schilder Jan Steen? Toen ging het om lief of stout, om het cadeautje of de roe. Tegenwoordig geven we elkaar kleine pakjes, al dan niet verstopt in een surprise of voorzien van een plagerig gedichtje. Speculaas- en taaipoppen, borstplaat en pepernoten horen daar van oudsher bij. En terwijl het gaandeweg in december steeds meer winter wordt en we echt genoeg beginnen te krijgen van de kou en het donker – 21 december is de kortste dag van het jaar – vieren we het kerstfeest. Al in de aanloop naar 25 en 26 december omringen we ons met licht in de vorm van kaarsen, waxinelichtjes en lichtsnoeren, die we weerkaatst zien in de glinsterende kerstballen waarmee we onze kerstbomen versieren. Op kerstnacht stromen de kerken vol mensen, die onder de lichtkronen met hun honderden lichtjes de geboorte van Christus vieren en het jaar overdenken. We kleden ons deze dagen feestelijk en zoeken bij elkaar de gezelligheid op, vaak met een uitgebreid diner. Op 31 december tellen we samen het jaar af en proosten we (met bubbels) op het nieuwe jaar.
Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.