Zoek op kunstenaar
Sluit

Hagenaar in hart en ziel

Johannes Evert Akkeringa schilderde Den Haag. Niet de binnenstad, deftig of volks, zoals zijn vriend Arntzenius dat deed, maar het Den Haag dat zich afspeelde langs de rand van de stad. Vooral aan de westkant lag tussen stad en zee een uitgestrekt gebied van ongerepte natuur. Daar, in de duinen met hun korte, door de zeewind gekromde struiken en blonde duinpannen, in het bos, op verscholen stukjes landbouwgrond en op het strand vond Akkeringa zijn onderwerpen.

Akkeringa schilderde het Scheveningse strand met vissers- en stadskinderen, nettenboetsters, zonovergoten tafereeltjes van spelende kinderen in het duin onder een blauwe lucht, moeders met hun kind op de arm in een bloementuin en – als het slecht weer was – prachtige portretten en bloemstillevens. Alles in fijne, op elkaar afgestemde kleuren met sprankelende lichttoetsen. Ook de lommerrijke theetuinen waarvan zich er enkele bevonden tegenover Huis ten Bosch en aan de rand van het Haagse Bos, waren een dankbaar onderwerp. Omdat de schilder graag dicht bij de natuur woonde in een huis met vrij uitzicht voor het juiste licht in zijn atelier, verhuisde hij vaak. Korte tijd woonde hij in Loosduinen, later in 1893 aan het Kanaal vlakbij de Scheveningse Bosjes en de Waalsdorper duinen, in 1897 in Scheveningen. Telkens als er dichtbij werd gebouwd ging hij op zoek naar een nieuwe woning. 

Akkeringa moet een gemoedelijk en bescheiden man geweest zijn, een rustige  en kalme schilder, trouw vriend van De Bock, Arntzenius en Isaac Israels. En het meest nog van Willem de Zwart, van wie hij veel leerde. Maar diens vallen en opstaan en wisselvalligheid is bij Akkeringa niet aanwezig. Vrijwel nooit heeft hij getracht te experimenteren onder invloed van nieuwe stromingen. Zijn schilderijen zijn doorgaans ‘warme stukjes zonnig leven’, zuiver van kleur, kalm van uitstraling. Met enkele uitzonderingen, zoals ‘Bij de wedrennen te Clingendael’, hier afgebeeld. Opvallend pittig en haast ‘modern’ geschilderd is dit werk, mogelijk omdat het onderwerp zo helemaal buiten zijn gewone doel viel.

Akkeringa J.E.H. Bij de wedrennen te Clingendael, olieverf op paneel 16,5 x 25,0 cm, gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1898
Akkeringa J.E.H.
Bij de wedrennen te Clingendael, olieverf op paneel 16,5 x 25,0 cm, gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1898