Zoek op kunstenaar
Sluit

Koningsdag

Prinsessedag en Koninginnedag, zo heetten de voorlopers van Koningsdag, voor het eerst gevierd op 31 augustus 1889, de verjaardag van Prinses Wilhelmina. Liberale politici wilden hiermee een feest van nationale eenheid creëren. De naam ‘Koninginnedag’ deed zijn intrede in 1890, toen Wilhelmina op 10-jarige leeftijd tot vorstin werd gekroond. Tijdens de regeerperiode van Koningin Juliana werd Koninginnedag gevierd op haar geboortedag 30 april, een datum die door Koningin Beatrix niet veranderd is. Toen Willem Alexander in 2014 koning werd is de datum veranderd naar 27 april, zijn verjaardag.

Deze nationale feestdag biedt altijd uitbundige taferelen om te schilderen. Straten en pleinen veranderen in zeeën van rood-wit-blauw en oranje. Vlaggen, vlaggetjes, wimpels, slingers en een vrolijk uitgedoste, feestvierende menigte op talloze vrijmarkten. Oranjegekte alom. Cornelis van Assendelft en Sjoerd Visser lieten zich ertoe verleiden het allemaal vast te leggen. Eerstgenoemde schilderde een straat, volop versierd, onder een stralend blauwe hemel, zoals het hoort op Koninginnedag. Op het eerste gezicht lijkt het er bijna uitgestorven, maar in de verte is het feest, met dansende mensen en spelende kinderen. Sjoerd Visser aquarelleerde de drukte in de Amsterdamse binnenstad, met jong en oud rond kraampjes op de vrijmarkt. Met een vlot penseel en een effectvolle uitsparing van het wit, heeft hij de sfeer van vrolijk feestgewoel goed uitgebeeld.

Assendelft C.A. van
Koninginnedag, olieverf op doek 60 x 43,3 cm, gesigneerd l.o.

Visser S.
Koninginnedag, Amsterdam, potlood en aquarel op papier 55 x 71,6 cm, gesigneerd l.v.h.m.

Hessel de Boer | Portret van koningin Beatrix, olieverf op doek, 46,2 x 32,3 cm

Hessel de Boer

schilderij • te koop

Portret van koningin Beatrix

Louis Schutte | Koninginnedag op het Kennemerplein in Haarlem, krijt en aquarel op papier, 25,4 x 20,9 cm, gesigneerd r.o.

Louis Schutte

aquarel • tekening • te koop

Koninginnedag op het Kennemerplein in Haarlem