Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Ferdinand Hart Nibbrig kunstwerk • schilderij • te koop Bollenvelden in Bennebroek

Ferdinand Hart Nibbrig

Bollenvelden in Bennebroek
olieverf op doek 51,1 x 71,3 cm, gesigneerd rechtsonder en te dateren ca. 1900

Dit schilderij is te koop.

Prijs: € 105.000

Herkomst: nalatenschap dr. Cornelis Kruytbosch, Albury, Australië, 1973.
Literatuur: tent.cat. Dresden, Sächsischer Kunstverein, 'Katalog der Internationalen Kunstausstellung', 1901, pag. 27, cat.nr. 249.
Tentoonstelling: Dresden, Sächsischer Kunstverein, 'Internationale Kunstausstellung', 20 april-20 okt. 1901.

Ferdinand Hart Nibbrig trekt na zijn studie aan de Rijkskademie in Amsterdam in 1888 naar Parijs om zich in het ‘nieuwe’ artistieke klimaat onder te dompelen. Hij komt er in aanraking met het werk van de impressionistische schilders Claude Monet, Camille Pisarro, Georges Seurat en Vincent van Gogh. Zij braken met de conventionele schildertradities en schilderden in andere technieken met felle, ongemengde kleuren. Terug in Nederland weet Hart Nibbrig aanvankelijk niet goed hoe hij deze indrukken moest verwerken en is hij een aantal jaren op zoek naar een eigen stijl. Hij experimenteert met verschillende technieken om verf aan te brengen in nog steeds donkere aardtinten met weinig licht-donker effect. Maar als hij voorjaar 1892 vanuit Amsterdam op aanraden van zijn vriend Simon Moulijn een fietstocht maakt langs de bloeiende bollenvelden bij Bennebroek en Hillegom weet hij wat hem te doen staat. De aanblik van dit feest van kleur verandert zijn palet volledig. De donkere kleuren in een korte penseelvoering maken plaats voor frisrode, felblauwe en witte kleuren in een stippeltechniek die het sprankelende licht moest verbeelden. Daarmee behoorde Hart Nibbrig met ‘Co’ Breman tot de eerste schilders in Nederland die de pointillistische techniek gebruikten voor het oproepen van een warme, zomerse sfeer. Toen hij dit schilderij maakte zat Hart Nibbrig op een stukje hoger gelegen oude duinwal in Bennebroek. Deze duinwallen waren in de 17e eeuw voor een groot deel afgegraven en het zand was voornamelijk gebruikt voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Vanaf ca. 1850/1860 werd dit gebied in gebruik genomen voor de bollenteelt. Van waar hij zat had Hart Nibbrig een goed zicht op de wat lagergelegen bollenvelden van Bakker en Van Lierop, van wie de laatste zich had gespecialiseerd in de hyachintenteelt. Het huis aan de rechterzijde is huize Vrede-oord (nu Bennebroekerlaan 31-33). In het midden van het schilderij zien we waarschijnlijk Hotel-Restaurant De Nieuwe Geleerde Man, in 1927 afgebrand en daarna weer opgebouwd. Met dank aan Martin Bunnik, Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek.


Ferdinand Hart Nibbrig | Boerderij met bloemvelden bij Bennebroek, olieverf op doek, 40,5 x 56,2 cm, gesigneerd vaag r.o. en te dateren ca. 1893

Ferdinand Hart Nibbrig

schilderij • te koop

Boerderij met bloemvelden bij Bennebroek

Ferdinand Hart Nibbrig | Korenveld met arenlezende vrouw, olieverf op doek, 39,2 x 60,4 cm, te dateren ca. 1900

Ferdinand Hart Nibbrig

schilderij • te koop

Korenveld met arenlezende vrouw


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak