Zoek op kunstenaar
Sluit

Bij de kunstveiling van Simonis & Buunk zorgt zelfs een Mondriaan niet voor veilingkoorts

EDE – Voor de tiende keer houdt de Edese kunsthandel Simonis & Buunk morgen een veiling waarbij de hoogste bieder het kunstwerk koopt voor het bod van de op één na hoogste bieder. ,,Er komen geen trucs aan te pas.”
Copyright: Manon Bastidas

In totaal 125 kunstwerken worden er geveild, waaronder een echte Mondriaan. Toch is er geen sprake van een hoog oplopende veilingkoorts bij Simonis & Buunk.

,,Bij onze veiling, die we Fischer’s Auction noemen, biedt de geïnteresseerde eenmaal schriftelijk bij de notaris. Alle biedingen zijn geheim. De hoogste bieder koopt het werk, maar voor de prijs van het op een na hoogste bod, plus tien procent koperspremie”, legt Kas Buunk uit.

Het leuke is dat je bieding dus niet afhangt van wat andere mensen doen.

Wat er volgens Buunk gebeurt, is dat het een geïnteresseerde dwingt om van te voren goed na te denken over wat hij of zij het kunstwerk waard vindt. ,,Je kunt namelijk maar één keer bieden. Het leuke is dat je bieding dus niet afhangt van wat andere mensen doen.”

Over je eigen maximum bieden: niet doen
Over je eigen maximum bieden is niet verstandig. ,,Je loopt dan de kans om een werk te kopen voor een prijs die je niet wilt betalen.”

De methode van Fischer’s Auction is gebaseerd op het principe van een Vickrey-veiling. Kas Buunk kwam de theorie tegen tijdens zijn studie economie in Rotterdam. Zijn vader, kunsthandelaar Frank Buunk, had er toevallig al over gehoord van iemand van veilinghuis Sotheby’s.

,,We zijn een kunsthandel en geen veilinghuis, maar toch wilden we ook een goede veiling organiseren. Een veiling bij opbod konden we niet doen, want onze klanten houden van discretie. Die vinden het meestal prettig dat hun buren niet kunnen zien waar en voor hoeveel ze een kunstwerk hebben gekocht.”

‘Vluchtige hebberigheid’
Een traditionele, Engelse veiling is volgens Buunk een spannende competitie die vaak inspeelt op vluchtige hebberigheid.

,,Dat vloekt met onze manier van handelen. Bij een Fischer’s Auction worden er geen exorbitante bedragen geboden. Als iedereen schreeuwend aan het bieden is, bestaat de kans dat mensen toch worden meegesleept en een stapje hoger gaan. Daarom is bij onze veiling de kans kleiner dat mensen achteraf spijt krijgen van hun aankoop.”

Een zuiver en fair systeem

Buunk omschrijft Fischer’s Auction als een zuiver en fair systeem. ,,Er is geen spel van de veilingmeester en er komen geen trucs aan te pas. Het maakt dus niet uit of je een geoefende strategische bieder bent of niet.”
Wat de kunsthandel er zelf aan heeft om een schilderij niet voor het hoogste bod van de hand te doen? ,,Op korte termijn maak je met een Engelse veilingmethode misschien meer omzet, maar dat doet ons geen pijn. Mensen komen namelijk terug.”

Simonis & Buunk is de enige kunsthandel die op deze manier kunstwerken veilt. ,,We worden wel eens gepolst door collega-handelaren, maar tot nu toe doen alleen wij het op deze manier. Veilinghuizen zie ik niet zo snel van systeem wisselen. Die buiten toch meer uit dat mensen in hun spanning meer gaan bieden.”
Sommige mensen willen liever in een zaal kijken wat er wordt geboden.

Niet iedereen vindt een veiling zonder spektakel interessant. ,,Sommige mensen willen liever in een zaal kijken wat er wordt geboden. Dat komt voort uit onzekerheid, want kennelijk moeten ze weten wat een ander doet. Onze klanten vinden het vooral een sympathiek systeem. Ze hebben ervaren hoe mooi het is, omdat ze alleen hebben gekeken naar wat het werk met hén doet. En soms vertellen ze dat ze veel meer hadden geboden dan wat ze uiteindelijk moeten betalen.”